Bonsai ağaç yetiştirmek gerçekten büyük bir özen ve emek istiyor. Bu minyatür ağaçları tohumdan yetiştirmek ve fidana dönüştürmek ise başlı başına bir uzmanlık gerektiriyor. Bu nedenle bitki bakımı konusunda çok uzman olmayanlar ya da bu minyatür ağaçlar hakkında detaylı bilgiye sahip olmayanlar tercihini mutlaka yetişmiş bir bonsai ağaç satın almaktan yana kullanmalı! Minyatür ağaçlar hakkında biraz tecrübe edildikten sonra fidan ya da tohum satın alarak kendiniz de yetiştirebilirsiniz.
Bu bitkilerle ilgili en çok merak edilen hususların başında kurumuş bonsai budama işleminin nasıl yapılması gerektiği geliyor. Öncelikle budama için doğru zamanın gelmesini beklemeniz lazım. Her ne kadar yapraklarda kuruma başlamış olsa da ilkbahar ve yaz mevsimlerinde budama yapmanız pek tavsiye edilmez. Budama yaparken kurulmuş olan dalları kesmeye özen göstermelisiniz. Yeni filizlenen dalları kesmeniz ağacınızın gelişimini sekteye uğratabilir.
Bonsai Nasıl Budanır?
Bununla birlikte kurumuş bonsai budama işlemini yaparken hijyenik bir budama makası kullanmaya özen gösterin. Kestiğiniz dalın hava almasını engellemek amacıyla balmumu kullanabilirsiniz. Eğer kestiğiniz dalı kapatamazsınız ağacın hiç bölümüne oksijen gitmesi de neden olursunuz ve böylelikle ve aracınızın kuruması kaçınılmaz bir sonuç olabilir. Budama yaparken çok fazla sayıda dalı da kesmemeye çalışın. Fazla dal kesmeniz maalesef bu minyatür ağaçların kurumasına sebebiyet veriyor.
Kaç adet dal kesmeniz gerektiği hangi bonsai ağaç türünü yetiştirdiğiniz ve aynı zamanda ağacınızda ne kadar dal bulunduğuna bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Bu nedenle sizlere net bir sayı veremiyoruz. Ancak en azından toplam dal sayısının üçte birini geçmemeye büyük özen göstermenizde fayda var. Budama yaparken zayıf dalları kesmeye özen göstermeliyiz bonsainin çok daha fazla ağaç görünümü olmasını sağlayabilir. Kalın dalları olabildiğince kesmemeye çalışın.