Büyük emeklerle yetiştirilen bonsai ağaçlar da maalesef çeşitli hastalıklar oluşabiliyor. Bu hastalıklar arasında en yaygın olanı ise kolorosizdir. Yaprak damarlarında sararma olması ile kendini belli eden bu hastalık genellikle demir eksikliğinden meydana geliyor. Hastalığı ortada kaldırmak için de demir takviyesi yapılması gerekiyor. Aynı zamanda erkenden müdahale etmek de önem taşıyor.
Yaygın görülen bonsai ağacı hastalıkları nelerdir sorusunun bir diğer yanıtı da isli küftür. Ağacın herhangi bir yerinde oluşabilen bu hastalıkta kuruma benzeyen ve rengi siyah olan bir tortu tabakası oluşmaya başlar. Aslında isli küf bir mantar çeşididir ve yaprak bitlerinin ağaca saldırmasından sonra mantar tortu tabakasına dönüşmeye başlar. Bu mantara karşı ağacınıza ilaç uygulaması yapmanız gerekir.
Bonsai Ağaçlarda Hangi Hastalıklar Oluyor?
Çim küfü de bir diğer hastalık adıdır. Ağacın fazla sulanması ya da nem oranı olması gerekenden daha yüksek olan yerde bulundurulması durumunda oluşan çim küfü durumunda ağaca ilaç uygulaması yapmak gerekiyor. Eğer erken evrede fark ettiyseniz sadece ağacı bol oksijenli ve hava akımı olmayan bir yerde tutmanız da sorunu çözebilir.
Toz küfü yaprakların üst kısmında meydana geliyor. Akşamları geç saatte ağaca su püskürtülmesi de bu soruna neden olabiliyor. Aynı zamanda aşırı oranda nidrojen kullanılması toz küfü hastalığına neden olur. Bu durum ortaya çıktığında küf mantarı ilacı kullanılması gerekiyor. Bonsainizi hastalıklara karşı sıklıkla kontrol etmelisiniz.