Popülerliklerini her yıl katlayarak arttıran minyatür ağaçlar gün geçtikçe daha fazla sayıda kişinin ilgisini çekmeyi başarıyor. Bu özel ağaçlarla hobi olarak ilgilenenlerin sayısında da belirgin bir artış olduğunu belirtebiliriz. Bu nedenle sizler için bonsai ağacı ekimi ve bakımı hakkında 5 önemli öneri içeriği hazırladık. Bu içerikte özellikle bonsailere yeni ilgi duyanları ve deneyimsiz olanları yakından ilgilendirecek uyarılar da yer alıyor.
- Havalandırmaya Dikkat!
Öncelikle bonsai ağacı ekimi ve bakımı hakkında 5 önemli öneri konusunda bu ağaçların hava ile ilgili olan ilişkilerine değinmek gerekiyor. Soğuk havalarda bonsai ağaçlarınızı dışarıya çıkarmamaya özen göstermelisiniz. Eğer çok özel bir bonsai türü değilse ve soğuğa ihtiyacı yoksa olabildiğince içeride tutmaya çalışın. Havalar ısındığında ise yavaş yavaş, alıştırarak dışarıya çıkarabilirsiniz. Ancak ilk seferlerde dışarıda tuttuğunuz süreyi kısa, sonrasında uzatacak şekilde ayarlamanız gerekiyor.
- Gübreleme Şart!
Bonsai ağaçların gübreye olan ihtiyaçlarının karşılanması, sağlıklı bir şekilde büyümeleri için çok önemlidir. Zamanla topraktaki minerallerden yeterince faydalanamazlar. Çünkü minerallerin sayısı azalır. Bu durumda gübreleme yapmanız gerekiyor. Gübrelemeyi ihmal etmek tek başına ağacın kuruması için yeterli bir unsur olabiliyor. daha önce üzerinde bitki yetiştirilmemiş olan taze gübreleri ve toprakları kullanmaya özen göstermelisiniz.
- Budama Sadece Dal Kesme Değildir!
Titiz davranmanız gereken bir diğer husus da budamadır. Çok sayıda kişi budamanın sadece kuruyan dalları kesmek olduğunu düşünür. Oysa budama bonsaiye şekil verme yöntemidir. Budama yaparken bonsainin toplam boyunun 3’te 1’inde hiç dal olmamasına özen göstermeniz gerekiyor. Ayrıca ağacın gövdesi ağaç yükseldikçe incelmelidir. Önemli tüyolardan bir diğeri de bonsainin yukarıya yükselen tek bir adet dalının olması gerektiğidir. Yukarıya doğru uzanan iki ya da daha fazla dal varsa 1 tane kalacak şekilde budama yapmalısınız. Budama yapmak için acele etmeyin, ağacın 5 yıl sonra nasıl görünmesini istediğinizi düşünün ve budamayı da bu yönde yapın.
- Sulamaya Önem Verin!
Aslında sulama sadece minyatür ağaçlar için değil, istisnasız tüm bitkiler için büyük önem taşıyor. Siz de ağacın sulamasına maksimum hassasiyet göstermelisiniz. Eğer yapraklar sararıp solmaya başladıysa sulamada hata yapıyorsunuz demektir. Çünkü fazla sulamada kökler çürüdüğünde de, az sulamada kökler kuruduğunda da bonsailerin yapraklarında solma başlar. Kısa sürede de dökülmeler meydana gelir. Sulamayı doğru yapıp yapmadığınızı ağacınızın yapraklarının sağlıklı olup olmadığına göre karar verebilirsiniz.
- Saksı Seçimine Dikkat!
Kesinlikle drenaj delikleri olan bir saksı seçimi yapmanız gerekiyor. Fazla suyun mutlaka bu deliklerden atılması lazım. Bu sayede toprağın havalanmasını da sağlamış olacaksınız. Ayrıca saksının kökleri sıkmayacak ve rahatlıkla köklerin uzamasını sağlayacak bir büyüklükte olması gerektiğini de unutmayın. Tüm bunları dikkate amanız halinde harika bir ağaç yetiştirmeyi de başarabilirsiniz.